میراث آریا: شهری که امروزه از آن به نام خرمآباد نامبرده میشود از نخستین سکونتگاههای مردم ایران به شمار میرود، آبشارهای زیبا، سرابها، دریاچه کیو، پارکهای جنگلی، آبسرده، بیدهل، گلستان، رباط، زاغه، آبشار بیشه و … از جمله جاذبههای و منظر طبیعی این شهرستان محسوب میشود.
از دره خرمآباد چه میدانید؟
رودخانههای کشکان و رودخانه خرمآباد از این شهر عبور میکند و ارتفاعات «مخمل کوه»، «یافته»، «سفیدکوه»، «هشتاد پهلو»، «کوکلا»، «تاف» و … از مهمترین کوههای آن به شمار میرود.
اهمیت این شهرستان علاوه بر موقعیت استراتژیک آن بهعنوان پل ارتباطی شمال به جنوب به آثار تاریخی و ما قبل تاریخ موجود در این شهرستان بازمیگردد.
غارهای پیش از تاریخ «کنجی»، «یافته»، «پاسنگر»، «گر ارجنه»، «قمری»، پل «شاپوری»، قلعه «فلکالافلاک»، آسیاب «گبری»، «گرداب سنگی»، «مناره آجری»، مقبره «باباطاهر»، «سنگنوشته»، پل «صفوی»، حمام «گپ» و … از جمله آثار تاریخی موجود در این شهرستان است.
ثبت جهانی دره تاریخی خرمآباد شاهکلید توسعه مرکز لرستان
ثبت جهانی دره تاریخی خرمآباد از مهمترین پروژههای حوزه میراثفرهنگی و گردشگری لرستان محسوب میشود، شهری که آثار تاریخی و طبیعی زیادی را دل خود جایداده است.
لرستان بیش از پنج هزار اثر تاریخی دارد که از این تعداد بیشتر از دو هزار و ۶۰۰ اثر تاریخی ثبت ملی شدهاند، جایگاه لرستان آنجا بیشتر آشکار میشود که بدانیم این استان رتبه دوم ثبت آثار تاریخی ملی را دارد؛ اما همچنان در حوزه ثبت جهانی آثار تاریخی توفیقی نداشته است.
اهمیت ثبت جهانی خرمآباد از جنبههای مختلف قابلبررسی است؛ اما نهاییشدن این امر میتواند شاهکلید توسعه مرکز لرستان در حوزه گردشگری باشد.
خرمآباد شهر باغات و آبها
عطا حسنپور مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی لرستان دراینرابطه گفت: شهر خرمآباد، شهری است که در حوزه معماری و شهرسازی با دو عنوان معروف است، یکی «باغ شهر» خرمآباد و دیگری «آب شهر» خرمآباد.
او در ادامه سخنان خود با بیان اینکه این دو عنصر «باغ» و «آب» در اطراف قلعه «فلکالافلاک» تعریف شده است، عنوان کرد: این پکیج فرهنگی، طبیعی و تاریخی که در اطراف این قلعه قرار گرفته و امیدواریم بهزودی «جهان شهر خرمآباد» شود، یک موقعیت بسیار مناسب است که با ساماندهی و آزادسازی اطراف این قلعه به شکل یک نگین و موقعیتی خاص، تاریخی و ویژه تقدیم به جامعه جهانی شود.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی لرستان با تأکید بر اینکه این کالایی لوکس و فرهنگی است و این کالای فرهنگی را ما در هیچ جای دنیا با این ویژگیهای معماری، فرهنگی، مذهبی و تاریخی یک جا نداریم، افزود: تمام المانهای تاریخی و طبیعی از «باغ شهر»، «آب شهر» و «ابرنشانه های شهر» که اطراف این قلعه جمع شده و پشتوانه تاریخی و فرهنگی، طبیعی و عظیمی که پشت آن هست، همه عناصر ثبت جهانی را در خودش جایداده است.
حسنپور، ادامه داد: شاخصههای مدنظر یونسکو در این قلعه تاریخی و اطراف آن به شکل پکیج یک جا جمع شده است.
خرمآباد شهر غارها و پلهای تاریخی
او در ادامه سخنان خود با تأکید بر اینکه این مجموعه از نگاه یک گردشگر صرفاً قلعه تاریخی «فلکالافلاک»، نیست، بلکه یک مجموعه زنجیروار به هم متصل است، تصریح کرد: ما مجموعه غارهای پیش از تاریخ دره خرمآباد را در این منطقه داریم که آنها نیز بهنوعی به قلعه متصل میشوند.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی لرستان، افزود: رودخانهای در مرکز شهر خرمآباد جریان دارد که اطراف قلعه را در قسمت شرقی دور میزند.
او ادامه داد: سه پل قدیمی از شامل پل «گپ»، «حاجی» و «شکسته» بر روی این رودخانه قرار گرفتهاند، بنابراین، این قسمت به همراه باغات «گلستان»، «ارم»، «سروستان» و بقایای باغ «فیض» که همان مجموعه چهارباغ تاریخی را برای ما تداعی میکند، درهای تاریخی به نام «خرمآباد» است.
حسنپور بیان کرد: این دره، مینیاتوری است از زندگی پیش از تاریخ بشر از «حجر» تا «قجر».
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی لرستان، تأکید کرد: اینها ویژگیهای منحصربهفردی است که این قلعه تاریخی، محیط پیرامونی قلعه و این شهر تاریخی کهن دارد، رفتارهایی که با شهرهای تاریخ در دنیا داریم باید با این شهر هم داشته باشیم.
انتهای پیام/
نظر شما